Rotondes Horst krijgen nieuw jasje

Rotondes Horst krijgen nieuw jasje Een enkeling is het misschien al opgevallen. Vier Horster rotondes hebben een opknapbeurt gekregen. Het is de bedoeling dat alle rotondes in Horst uiteindelijk  in een nieuw jasje worden gestoken. 

Het opknappen van de rotondes is een gezamenlijk project van de dorpsraad Horst, het centrummanagement, Cita Verde en een aantal hoveniers. “In ons dorpsontwikkelingsplan (DOP) is opgenomen dat we de entrees van Horst graag willen verfraaien,” vertelt Tiny van Wegberg namens de dorpsraad. “Begin dit jaar benaderde het centrummanagement ons met de vraag of we niet gezamenlijk het dorp én centrum van Horst konden oppimpen, in het kader van de Floriade. Dit idee sloot aan bij ons DOP (Dorpsontwikkelingsplan) en omdat elke entree van Horst samenvalt met een rotonde was dit een geweldige kans om met een brede werkgroep aan de slag te gaan. Gemeente was al bezig om de rotondes te laten adopteren door hoveniers in Horst aan de Maas. De gemeente wil namelijk het onderhoud hiervan onderbrengen bij hoveniersbedrijven en wanneer een hovenier zijn inbreng heeft gehad om een rotonde in te richten is hij meer bereid zijn naam hier aan te verbinden. In de werkgroepsessies hebben alle rotondes een bepaald thema gekregen en vervolgens zijn de hoveniers met de vraag een ontwerp te maken aan de slag gegaan.” Intussen zijn er vier rotondes opnieuw ingericht. Die op de Venloseweg was als eerste aan de beurt. Op deze rotonde staat sinds jaar en dag het kunstwerk de Zonnevogel van Sra Schoffelen. De weerselementen hadden het kunstwerk echter geen goed gedaan. “Het was helemaal zwart geworden. Dus is het schoongemaakt waardoor het ineens veel beter opvalt. Er waren zelfs mensen die zich afvroegen of dat kunstwerk nieuw was! De rotondes op de Noordsingel, Americaanseweg en die bij het politiebureau zijn ook aangepakt. We willen uiteindelijk graag op elke rotonde een kunstwerk of iets dergelijks plaatsen. Zo hebben we voor de rotonde aan de Americaanseweg de samenwerking gezocht met Museum de Kantfabriek. We willen namelijk graag een verbinding met het museum maken. Door kunstenaar Roel Sanders is een ontwerp gemaakt van een kunstwerk dat het kantklossen symboliseert. Het is even afwachten of we het kunnen financieren, het is namelijk erg kostbaar. We maken voor deze projecten gebruik van de prioriteitsgelden (de dorpsraden krijgen van de gemeente middelen die ze in mogen zetten voor de gemeenschap, red.), maar dat is niet voldoende.”
In totaal telt Horst zeven rotondes, waarvan er twee eigendom van provincie Limburg zijn. “We hopen dat ook zij mee willen doen aan onze plannen. De eestvolgende rotonde die op ons lijstje staat is namelijk eigendom van de provincie. Dat is de rotonde op de Venloseweg richting de A73. Ook hier hebben we een leuk plan voor, gelinkt aan de Maas.”  
Bron: HALLO

Foto: De Zonnevogel wordt schoongemaakt en gepatineerd.

Rotonde Venloseweg gereedRotonde Venloseweg